airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Maniitsoq Museum

Maniitsoq Museum er et kulturhistorisk lokalmuseum, som også råder over en større kunstsamling. Museet er en af drivkræfterne i det lokale kulturliv og arbejder med formidling til både børn og voksne. Museet arrangerer aktiviteter og udstillinger, og er et levende og spændende sted, som slår dørene op for sine gæster.

Museets bygninger 

Museet ligger smukt i Kirkegårdsdalen i forlængelse af Maniitsoq bys gamle kirkegård og består af fire fredede bygninger fra koloniens tid. Bygningerne blev oprindeligt opført på byens havn, der hvor Pisiffik ligger i dag. I 1970’erne måtte de gamle bygninger imidlertid vige for det driftige liv på havnen og fandt derfor vej til den mere uforstyrrede Kirkegårdsdal. Bygningerne har tidligere rummet bl.a. smedje, bageri, bødkerværksted, bryggeri og kolonikontor. Den ældste bygning er stokværkshuset, det såkaldte ”pandekagehus”, der blev opført i 1844 og som blev brugt til kolonibestyrerbolig og senere assistentbolig.

 

B-16, som lokalt kendes som ”pandekagehuset” og som i dag bl.a. rummer museets kunstsamling. Foto: Tea Dahl Christensen 

Museets udstillinger 

Den kulturhistoriske samling spænder vidt og repræsenterer den gamle Maniitsoq kommunes mangfoldighed. Især museets dragtsamling og samling af genstande fra nyere Thule kultur er et nærmere studium værd, ligesom museets samling af interiør fra byens gamle kirke er en særlig oplevelse for museets gæster

Museets faste udstillinger består også af en flot kunstsamling, hvor lokale kunstneres værker og andre med tilknytning til Maniitsoq er repræsenteret. Bl.a. har museet flere af Gitz-Johansens værker i samlingen samt ”Rensdyrland” som er en udstilling omhandlende rensdyrjagt i fortid og nutid hovedsageligt med udgangspunkt i området Angujârtorfiup Nunâ. Her har lokal viden og videnskabelige undersøgelser dannet rammerne om udstillingen.

 

Museet har skiftende særudstillinger, som enten vises på museet eller i byens gamle kirke, som fungerer som kulturhus. Foto: Tea Dahl Christensen 

Mere information 

Museet ligger i Kirkegårdsdalen på Illunnguit. Det er i den nordøstlige ende af byen, omkring 5-10 min. gang fra byens centrum.
Museet har et mindre kiosksalg, hvorfra der blandt andet sælges postkort, plakater og relevant faglitteratur.

Maniitsoq Museum
Illunnguit 11
Boks 318
3912 Maniitsoq
Tlf: (+299) 81 31 00
Mobil: (+299) 28 64 16
Email: manmuseum@qeqqata.gl

Åbningstider og Èntre 

Åbningstider Maniitsoq Museum
Hele Året
Tirsdag til torsdag kl. 11 - 16
I sommerhalvåret (april - september) desuden:
Lørdag kl. 13 - 16

På helligdage holder museet lukket. Dog undtaget nationaldagen, hvor museet holder åbent 12-15.

Entré                                                
Gratis adgang 
Ved grupper større end 15 personer betales 30 kr. pr. person.

Skoleklasser og børnehavegrupper er velkomne til at kontakte museet for besøg på andre tidspunkter end den ordinære åbningstid.
For andre private grupper kan der bestilles åbning udenfor museets ordinære åbningstid mod betaling.

Åbning uden for normal åbningstid:
200,- kr. pr. time mellem kl.11 og kl. 16
400,- kr. pr. time før kl.11 og efter kl. 16 og i weekender
Forudbestilling nødvendig

Krydstogtansvarlige bedes henvende sig i god tid inden anløb og træffe nærmere aftale.