Vaccinationsprogram

Fra 1. januar 2017 har Naalakkersuisut besluttet, at der skal vaccineres oftere. Det er nu lovpligtigt at vaccinere alle hunde i Grønland mod almindelige hundesygdomme efter et vaccinationsprogram, som Naalakkersuisut har fastlagt.
I slædedistriktet gælder det, at vacciner til hvalpe og voksne hunde er gratis, og det nye vaccinationsprogram skal følges. Udenfor slædedistriktet skal det nye vaccinationsprogram ligeledes følges, men her skal hunde-ejere selv betale for vaccinen.

Indenfor slædehundedistriktet 

Naalakkersuisut har vedtaget "Inatsisartutlov nr. 24 af 28. november 2016 om ændring af Landstingslov om slædehunde samt hunde- og kattehold (Ændringer om lovpligtig vaccination, mærkning samt registrering af hunde)". Loven trådte i kraft d. 1. januar 2017. Som led i denne lov, er det nu lovpligtigt at vaccinere alle hunde i Grønland mod almindelige hundesygdomme efter et vaccinationsprogram, som Naalakkersuisut har fastlagt.

Fra 1. januar 2017 er det gratis at få vaccineret slædehunde mod almindelige hundesygdomme.
Kommunen har netop fået melding om at vores lager af hvalpevaccine (som fremover skal kaldes ”kernevaccine”), bliver refunderet af Naalakkersuisut. Dermed kan kommunen tilbyde gratis vaccine mod de almindeligste hundesygdomme, men kun til slædehunde. Vaccine til hvalpe købt fra 1. januar 2017 bliver refunderet.

Der er betingelser knyttet til den gratis vaccination. Vaccinationen skal følge kravene fra Naalakkersuisut. Dvs. at fremover skal hundene vaccineres på følgende tidspunkter:

  • 1. vaccination gives fra 12 ugers alderen. Kun ”kernevaccine”
  • 2. vaccination skal gives 1 måned efter datoen for 1. vaccination. ”Kernevaccine” og rabiesvaccine
  • 3. vaccination skal gives 1 år efter datoen for 1. vaccination. Kun ”kernevaccine”
  • Herefter skal hundene vaccineres hvert 3. år. ”Kernevaccine” og rabiesvaccine

2017 betragtes af Veterinær og Fødevaremyndigheden som et overgangsår, hvor kommunerne i en stor del af året ikke systematisk skal sørge for at hundene bliver vaccineret mod hundesyge og parvovirus. Naalakkersuisut har et stort logistikarbejde, som skal falde på plads og opbygning af en landsdækkende database er essentiel for at kunne holde styr på de mange data i forbindelse med vaccinationerne.

På længere sigt skal alle slædehunde chipmærkes og alle voksne hunde skal gennemgå ovenstående vaccinationsprogram.
Fremover skal du blot kontakte hundeinspektøren på tlf. 52 79 22 for at få vaccineret hvalpe og voksne hunde. Men husk at få genvaccineret efter en måned og efter et år og efter 3 år. Ellers virker beskyttelsen ikke ordentligt.

Hunde-ejer er forpligtet til at hjælpe med under vaccinationen, ved at holde hundene når de skal vaccineres.

Sanktioner, dersom en hunde-ejer modsætter sig at få vaccineret sine hunde: Først skal hundeinspektøren forsøge at tvangsvaccinere hundene. Kan det ikke lade sig gøre, så skal kommunen sørge for at hundene aflives uden erstatning for ejer.

Udenfor slædehundedistriktet 

Naalakkersuisut har vedtaget "Inatsisartutlov nr. 24 af 28. november 2016 om ændring af Landstingslov om slædehunde samt hunde- og kattehold (ændringer om lovpligtig vaccination, mærkning samt registrering af hunde)". Loven trådte i kraft d. 1. januar 2017. Som led i denne lov, er det nu lovpligtigt at vaccinere alle hunde i Grønland mod almindelige hundesygdomme efter et vaccinationsprogram, som Naalakkersuisut har fastlagt.

Vaccinationen er gratis for slædehunde, men udenfor slædehundedistriktet koster det stadigvæk penge at vaccinere med ”kernevaccine”. Men også her, skal vaccinationsprogrammet følges.

Vaccinationen skal følge kravene fra Naalakkersuisut. Dvs. at fremover skal hundene vaccineres på følgende tidspunkter:

  • 1. vaccination kan gives fra 12 ugers alderen. Kun ”kernevaccine”.
  • 2. vaccination skal gives 1 måned efter datoen for 1. vaccination. ”Kernevaccine” og rabiesvaccine.
  • 3. vaccination skal gives 1 år efter datoen for 1. vaccination. Kun ”kernevaccine”.
  • Herefter skal hundene vaccineres hvert 3. år. ”Kernevaccine” og rabiesvaccine.

2017 betragtes af Veterinær og Fødevaremyndigheden som et overgangsår, hvor kommunerne i en stor del af året ikke systematisk skal sørge for at hundene bliver vaccineret mod hundesyge og parvovirus. Naalakkersuisut har et stort logistikarbejde som skal falde på plads, og opbygning af en landsdækkende database er essentiel for at kunne holde styr på de mange data i forbindelse med vaccinationerne. 

På længere sigt skal alle slædehunde chipmærkes og alle voksne hunde skal gennemgå ovenstående vaccinationsprogram.
Du skal kontakte vaccinatøren på tlf. 81 78 47 for at få vaccineret hvalpe og voksne hunde. Men husk at få genvaccineret efter en måned og efter et år og efter 3 år. Ellers virker beskyttelsen ikke ordentligt.

Hunde-ejer er forpligtet til at hjælpe med under vaccinationen, ved at holde hunden når den skal vaccineres.

Sanktioner, dersom en hunde-ejer modsætter sig at få vaccineret sine hunde: Først skal hundeinspektøren forsøge at tvangsvaccinere hundene. Kan det ikke lade sig gøre, så skal kommunen sørge for at hundene aflives uden erstatning for ejer.

Kommunens udgifter til aflivning opkræves hos ejer.