airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Vaccinationsprogram

Det er nu lovpligtigt at få chipmærket sine hunde. Naalakkersuisut kræver dette i Inatsisartutlov nr. 24 af 28. november 2016 om ændring af Landstingslov om slædehunde samt hunde- og kattehold (Ændringer om lovpligtig vaccination, mærkning samt registrering af hunde).

Indenfor slædehundedistriktet 

Chipmærkning af hunde starter i december.

  Chipmærkning skal sikre at der er styr på vaccinationen, så vi så vidt muligt undgår udbrud af hundesyge, parvovirus og rabies.

Chippen er lille, aflang og glat. Ca. dobbelt så stor som et riskorn. Chippen sættes ind mellem hundens skulderblade med en tyk kanyle. Det er ikke farligt for hunden. Chippen kan aflæses af en scanner, som hundeinspektøren har. Alle slædehunde over 3 måneder skal chipmærkes. Chipmærkning foretages oftest samtidig med en vaccination.

Chipmærkning af hele hundehold starter i december 2018 og kører de næste måneder indtil alle hunde er chipmærket. Herefter chipmærkes hvalpe ved første vaccination. Hunde-ejer skal hjælpe ved at holde hunden under vaccination og chipmærkning.  Ved chipmærkningen skal du oplyse et navn på ejer til hundeholdet (også selv om I er flere om det).

Ejere, hunde, vaccinationer, chipnumre registreres i en landsdækkende database. Databasen holder styr på om hver hund er vaccineret efter reglerne. Du bør selv have en liste over dine hunde, med chipmærke og vaccinationsdatoer.

Hvis du overdrager hunde til andre, så skal hundeinspektøren eller Område for Teknik og Miljø informeres om det.

Døde, chipmærkede hunde, som ikke er aflivet af hundeinspektøren, skal rapporteres til hundeinspektøren. Helst med angivelse af chipnummer.

Du har pligt til at sørge for at dine hunde vaccineres og chipmærkes. Kontakt hundeinspektøren på mobil Sisimiut: 527922. Kangerlussuaq: 277175. Maniitsoq: 817824.

Sanktioner. Dersom en hunde-ejer modsætter sig at få vaccineret og chipmærket sine hunde: Først skal hundeinspektøren forsøge at tvangsvaccinere hundene. Kan det ikke lade sig gøre, så skal kommunen sørge for at hundene aflives uden erstatning for ejer.

 

Udenfor slædehundedistriktet 

Naalakkersuisut har vedtaget "Inatsisartutlov nr. 24 af 28. november 2016 om ændring af Landstingslov om slædehunde samt hunde- og kattehold (ændringer om lovpligtig vaccination, mærkning samt registrering af hunde)". Loven trådte i kraft d. 1. januar 2017. Som led i denne lov, er det nu lovpligtigt at vaccinere alle hunde i Grønland mod almindelige hundesygdomme efter et vaccinationsprogram, som Naalakkersuisut har fastlagt.

Vaccinationen er gratis for slædehunde, men udenfor slædehundedistriktet koster det stadigvæk penge at vaccinere med ”kernevaccine”. Men også her, skal vaccinationsprogrammet følges.

Vaccinationen skal følge kravene fra Naalakkersuisut. Dvs. at fremover skal hundene vaccineres på følgende tidspunkter:

  • 1. vaccination kan gives fra 12 ugers alderen. Kun ”kernevaccine”.
  • 2. vaccination skal gives 1 måned efter datoen for 1. vaccination. ”Kernevaccine” og rabiesvaccine.
  • 3. vaccination skal gives 1 år efter datoen for 1. vaccination. Kun ”kernevaccine”.
  • Herefter skal hundene vaccineres hvert 3. år. ”Kernevaccine” og rabiesvaccine.

2017 betragtes af Veterinær og Fødevaremyndigheden som et overgangsår, hvor kommunerne i en stor del af året ikke systematisk skal sørge for at hundene bliver vaccineret mod hundesyge og parvovirus. Naalakkersuisut har et stort logistikarbejde som skal falde på plads, og opbygning af en landsdækkende database er essentiel for at kunne holde styr på de mange data i forbindelse med vaccinationerne. 

På længere sigt skal alle slædehunde chipmærkes og alle voksne hunde skal gennemgå ovenstående vaccinationsprogram.
Du skal kontakte vaccinatøren på tlf. 81 78 47 for at få vaccineret hvalpe og voksne hunde. Men husk at få genvaccineret efter en måned og efter et år og efter 3 år. Ellers virker beskyttelsen ikke ordentligt.

Hunde-ejer er forpligtet til at hjælpe med under vaccinationen, ved at holde hunden når den skal vaccineres.

Sanktioner, dersom en hunde-ejer modsætter sig at få vaccineret sine hunde: Først skal hundeinspektøren forsøge at tvangsvaccinere hundene. Kan det ikke lade sig gøre, så skal kommunen sørge for at hundene aflives uden erstatning for ejer.

Kommunens udgifter til aflivning opkræves hos ejer.