Maniitsoq

(tidl. Sukkertoppen), blev grundlagt I 1782, også kaldt for Grønlands Venedig.
Maniitsoq er placeret i et landskab, der er udfordrende at bygge by i. Maniitsoq betyder ”det ujævne”, der hentyder til dets stærkt kuperede terræn. Byen har 2.607 indbyggere (1. juli 2016), og er Grønlands 6. største by. Befolkningstallet har været dalende, men er nu stabiliseret takket være udvikling inden for fiskeri og anlægsarbejde.
MAN CITY

Hovederhverv 

Hovederhvervene er fiskeri og fangst, suppleret med fritidsjagt. Havet ved Maniitsoq har i disse år en tilstrømning af torsk, hvilket skaber arbejdspladser til byens to fiskefabrikker. I Maniitsoq findes en fødevarevirksomhed, som producerer grønlandske specialiteter af kød fra hav- og landpattedyr, såsom vågehvaler, pukkelhvaler, moskusokser og rensdyr.

Gode faciliteter 

Maniitsoq er hjemby for en moderne daginstitution og plejecenter. Byen har et værested for børn og unge, en musikskole og der arbejdes på at opføre en svømmehal i byen.

Undervisning og uddannelse 

Børneskolen Atuarfik Kilaaseeraq har 423 elever fordelt på 28 klasser (jf. tal fra 2016). Grønland har to efterskoler, hvoraf Maniitsumi Efterskoli i Maniitsoq er en af dem, med plads til 70 elever. Desuden findes der et vejlednings- og opkvalificeringscenter (Majoriaq), der bl.a. tilbyder en anerkendt erhvervsintroducerende uddannelse (AEU) samt et ungdomsværksted (Pilersitsivik), som optager elever, der har behov for personlig udvikling.

Turisme 

Med hensyn til turismeerhvervet er Maniitsoq kendt for hvaler, fugle, fjelde og fjorde. Det er især pukkelhvaler og vågehvaler, der aflægger besøg om foråret, sommeren og efteråret. Flere og flere krydstogtsskibe besøger Maniitsoq, og ørredfiskeri er en eftertragtet aktivitet for turister. Bjergene ved Kangaamiut og Maniitsoq er gode skidestinationer for heliski, og skiløbere fra hele verden besøger Maniitsoq i vintersæsonen.

Fremtiden 

Maniitsoqs fremtidige udvikling afhænger af hvorvidt planerne om minedrift bliver realiseret. Et canadisk mineselskab har i 2016 påbegyndt anlægsfasen af en mine ved White Mountain i bunden af Itilleq-fjorden. Derudover pågår der efterforskning af nikkel og kobber syd for Maniitsoq. Åbningen af disse miner vil skabe mange arbejdspladser til gavn for beskæftigelsen i ikke alene Maniitsoq, men også i de øvrige bosteder i kommunen.
Et af de største vandkraftspotentialer i Grønland er beliggende nordøst for Maniitsoq ved Tasersiaq, og der er planlagt en aluminiumssmelter med miljøvenlig vandkraft som energikilde på Maniitsoq øen. En realisering af den planlagte aluminiumssmelter vil ændre byens erhvervsliv, befolkning, infrastruktur og økonomiske grundlag radikalt.

Qeqqata Kommunia

Kuuttartoq B1077

+299 70 21 00

Qeqqata@qeqqata.gl