Kangerlussuaq internationalt lufthavn

Kangerlussuaq Lufthavn er en grønlandsk international lufthavn med en asfaltlandingsbane på 2.815 m x 60 m og har verdens højeste regularitet nemlig på 99 procent vejrbetingede åbningstider for landing og start.

Vi har samlet alle pressemeddelelser og nyheder om Kangerlussuaq lufthavn for at gøre det overskueligt og er kronologisk opsat.
Kangerluss

Knap 100 deltagere til borgermøde i Kangerlussuaq 

Qeqqata Kommunia holdt borgermøde om Kangerlussuaq lufthavn i går aftes, mandag d. 16. november. Interessen fra borgerne var enorm, og knap 100 borgere af Kangerlussuaqs 500 indbyggere mødte frem.

Mange fagfolk til stede

Qeqqata Kommunia havde sammen med Air Greenland, Mittarfeqarfiit og ARTEK/DTU oplyst Inatsisartuts anlægsudvalg om Kangerlussuaq og beflyvningssituationen i Grønland i dagstimer. Efter Inatsisartuts anlægsudvalg fløj tilbage til Nuuk, blev Mittarfeqarfiits og Air Greenlands direktører, ARTEKs permafrosteksperter og Qeqqata Kommunias borgmester i Kangerlussuaq og holdt borgermøde.

Læs hele nyheden "Knap 100 deltagere til borgermøde i Kangerlussuaq"

Qeqqata kommunalbestyrelse stiller krav til Naalakkersuisut om Kangerlussuaq Lufthavn 

Qeqqata kommunalbestyrelse finder det bekymrende, at Naalakkersuisut åbenbart ikke er mere opmærksomme på de negative konsekvenser for investorer og befolkningen i Qeqqata Kommunia og særligt i Kangerlussuaq af de forskellige løse udmeldinger.

1. Qeqqata kommunalbestyrelse kræver, at Naalakkersuisut fremlægger baggrundsmateriale vedr. Kangerlussuaq Lufthavns renoveringsbehov.

2. Qeqqata kommunalbestyrelse kræver, at Naalakkersuisut fremlægger, hvem der har udarbejdet og kvalitetssikret oplysningerne om Kangerlussuaq Lufthavns renoveringsbehov.

3. Qeqqata kommunalbestyrelse kræver, at Naalakkersuisut holder borgermøde i Kangerlussuaq om fremtidsplanerne for Kangerlussuaq.

Læs nyheden om"Qeqqata Kommunalbestyrelse kræver"

En lang amerikaner og en kort dansker 

Hvis en lang amerikaner og en kort dansker løber 100 meterløb, så plejer de lange ben at give sejren til amerikaneren. USA har også vundet mange OL og VM medaljer i 100 meterløb, mens Danmark vist ikke har vundet nogen.

Men det er selvfølgelig irriterende for en kort dansker, så man kan godt forstå, at han drømmer om at have lige så lange ben som amerikaneren. Og i de drømme kan danskeren måske godt vinde 100 meterløb.

Læs hele nyheden om "En lang amerikaner og en kort dansker"

Manipulerer Selvstyret? 

Som den ansvarlige politiker for infrastrukturen i Qeqqata Kommunia er det et chok at læse, at Naalakkersuisoq Knud Kristiansen åbenbart mener, at det vil koste op imod 2 mia. kr. at renovere Kangerlussuaq Lufthavn ved en opgravning gennem længere tid. En stigning fra Transportkommissionens 150 mio. kr. i 2011 til 2 mia. kr. i 2015 svarer til en 13-dobling på 4 år. Har Mittarfeqarfiit og Infrastrukturdepartementet sovet i 4 år og pludselig opdaget en 13-dobbelt udgift for Grønland.

Læs hele nyheden om Manipulere Selvstyret?

En atlantlufthavn i Nuuk er en katastrofe for turismen 

Der er mange, der taler for en atlantlufthavn i Nuuk, men det vil være en katastrofe for turismen i Grønland. I 2014 fik Vest-Sermersooq 18% af alle de udenlandske hotelgæster i Grønland. Ser man kun på juli måned, så fik Vest-Sermersooq kun 7% af alle de udenlandske hotelgæster i juli måned 2014.

Læs hele nyheden om "En atlantlufthavn i Nuuk er en katastrofe for turismen"

Kangerlussuaq Lufthavn – for vigtig til politiske studehandler 

En fiks idé til 2 mia. kr.

Grønlands Selvstyre har fået en fiks idé. Hvis nu renovering af Kangerlussuaq Lufthavn kommer til at koste 2 mia. kr., så kan alle se, at det er mere hensigtsmæssig at bygge nogle andre lufthavne, særligt i hovedstaden. Det kan alle forstå.

Problemet for Grønlands Selvstyre er bare, at det ikke koster 2 mia. kr. at renovere Kangerlussuaq Lufthavn i den virkelige verden. Det gør det kun, hvis man sidder i Nuuk og mener at man skal grave al asfalt i Kangerlussuaq Lufthavn op og grave op til 7 meter ned for at stabilisere fundamentet, for så til sidst at lægge ny asfalt på overalt. Ingen eksperter bakker op om så vanvittig en plan.

Læs hele nyheden om "Kangerlussuaq Lufthavn - for vigtig til politiske studehandler"

Åbent brev: Kangerlussuaq lufthavn 

Jeg var glad for at modtage dine breve af 28. juli og 6. august 2015 om reinvesteringsbehovet i Kangerlussuaq Lufthavn. De viser, at vi fortsætter den direkte dialog om Kangerlussuaqs fremtid, herunder udfordringer med reinvesteringer og muligheder med ny havn osv., som Naalakkersuisut prioriterede med koalitionsaftalen i december 2014.

Dit første brev af 28. juli 2015 omtaler et totalbeløb på 725 mio. kr. fordelt med

  • 250 mio. kr. på landingsbane og forplads
  • 280 mio. kr. på opgradering af MIT's bygningsmasse
  • 195 mio. kr. på forsyningsområdet

Det er jo et betydeligt om end overskueligt beløb, som der bør kunne findes løsninger på.

Læs hele "Åben brev: Kangerlussuaq lufthavn"