airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Kangerlussuaq internationalt lufthavn

Kangerlussuaq Lufthavn er en grønlandsk international lufthavn med en asfaltlandingsbane på 2.815 m x 60 m og har verdens højeste regularitet nemlig på 99 procent vejrbetingede åbningstider for landing og start.

Vi har samlet alle pressemeddelelser og nyheder om Kangerlussuaq lufthavn for at gøre det overskueligt og er kronologisk opsat.

Udvikling via Infrastrukturinvesteringer  

I Qeqqata Kommunia er vi helt enige med Naalakkersuisut, Inatsisartut og de andre kommuner i, at der et meget stort behov for offentlige investeringer i trafikinfrastrukturen. Qeqqata Kommunia er derfor også gået forrest med anlæggelse af Sisimiut kommunale havn, der blev indviet i 2013. Med vedtagelse af budget 2019 tager Qeqqata kommunalbestyrelse endnu et skridt med infrastrukturforbedringer, idet vi netop har besluttet at anlægge en grusvej fra Kangerlussuaq til Aasivissuit.

2. november 2018

Læs hele artiklen: Udvikling via Infrastrukturinvesteringer 

Ros til Naalakkersuisut vedr. Kangerlussuaq 

Borgmester Malik Berthelsen er glad for Naalakkersuisuts 2 seminarer i Maniitsoq fra lørdag til mandag.
20. september 2018

Læs hele nyheden "Ros til Naalakkersuisut vedr. Kangerlussuaq"

Glæde og skuffelse. 

Jeg er glad for, at Inuit Ataqatigiit vil bevare lufthavnen i Kangerlussuaq.
De nye lufthavne ønskes jo anlagt i ønske om at tiltrække flere turister. Det er derfor en modsigelse, hvis en velfungerende turistlufthavn med rig udvidelsesmuligheder ikke ønskes bevaret.
13. september 2018

Læs hele nyheden "Glæde og skuffelse."

Læserbrev: HAR VI VIRKELIG RÅD TIL DET?  

De øvrige borgmestre og Naalakkersuisut, der ikke har tålmodighed til at vente på, at vi får en ny atlantlufthavn, skynder nu på inatsisartut. De ønsker, at anlæggelsen af de nye lufthavne skal igangsættes uden yderligere forhalinger. Begrundelsen er, at mulige investorer vil blive skræmt væk, hvis sagen forhales yderligere.
12. juli 2018

Læs hele læserbrev "HAR VI VIRKELIG RÅD TIL DET?"

Kangerlussuaq for ever 

Qeqqata Kommunias borgmester Malik Berthelsen mødtes fredag med næstformændene i det lokale erhvervsråd Arctic Circle Business (ACB) Henrik Sachse og GE i Sisimiut Miki Brandt. De tre parter gav hinanden håndslag på at bakke op om en regional overtagelse af Kangerlussuaq lufthavn og udvikle Kangerlussuaqs mange potentialer.
28. maj 2018

Læs hele nyheden "Kangerlussuaq for ever"

Qeqqata Kommunia danner nyt selskab 

Kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia har på sit møde i Kangaamiut torsdag den 24. maj 2018, godkendt, at kommunen etablerer et aktieselskab med henblik på at samle de større infrastrukturanlæg i kommunen. Selskabet får navnet A/S Arctic Circle Traffic.
24. maj 2018

Læs nyheden "Qeqqata Kommunia danner nyt selskab"

Deloitte-rapporten 

Borgmester Malik Berthelsen glæder sig over, at Deloitte estimerer renoveringen af Kangerlussuaq 2830 meter lange landingsbane til blot 199 mio. kr. Det er et langt mere realistisk beløb end de 1,5 mia. kr., som Selvstyret selv fandt frem til i 2015.
17. april 2018

Læs nyheden "Deloitte-rapporten"

Infrastrukturudviklingen er gået i stå i Qeqqata Kommunia og ønsker vej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq 

Qeqqata kommunalbestyrelse finder det dybt bekymrende, at infrastrukturudviklingen er gået i stå i Qeqqata Kommunia. Udviklingen af erhvervslivet bremses, og turistaktører kan ikke få igangsat deres udviklingsplaner.

Læs nyheden "Infrastrukturudviklingen er gået i stå i Qeqqata Kommunia og ønsker vej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq"

Hvor stor er turismen i Kangerlussuaq? 

Arctic Circle Business, Qeqqata Kommmunia og Visit Greenland har i et fælles projekt ønsket at besvare dette og få sat tal på værdien af turismen i Kangerlussuaq. Der har været to klare formål med projektet: Det ene var konkret at afdække hvad den reelle samfundsøkonomiske værdi turistdestinationen Kangerlussuaq har for Grønland og det andet var, med Kangerlussuaq som pilotprojekt, at udvikle en model for hvordan en destinations turismeværdi kan afdækkes.

Læs hele nyheden "Hvor stor er turismen i Kangerlussuaq"

Kangerlussuaq lufthavn spiller en afgørende rolle for flysikkerhed 

Kangerlussuaq lufthavnen har endnu engang vist hvor vigtigt det er med en atlantlufthavn med stabil vejrregularitet og en banelængde på 2.815 meter. Boeing 767 fra WestJet sikkerhedslandende i går aften tirsdag d. 18 oktober, som var på vej fra London til Toronto med 250 passager og 9 besætningsmedlemmer.

Læs hele nyheden "Kangerlussuaq spiller en afgørende rolle"

Knap 100 deltagere til borgermøde i Kangerlussuaq 

Qeqqata Kommunia holdt borgermøde om Kangerlussuaq lufthavn i går aftes, mandag d. 16. november. Interessen fra borgerne var enorm, og knap 100 borgere af Kangerlussuaqs 500 indbyggere mødte frem.

Mange fagfolk til stede

Qeqqata Kommunia havde sammen med Air Greenland, Mittarfeqarfiit og ARTEK/DTU oplyst Inatsisartuts anlægsudvalg om Kangerlussuaq og beflyvningssituationen i Grønland i dagstimer. Efter Inatsisartuts anlægsudvalg fløj tilbage til Nuuk, blev Mittarfeqarfiits og Air Greenlands direktører, ARTEKs permafrosteksperter og Qeqqata Kommunias borgmester i Kangerlussuaq og holdt borgermøde.

Læs hele nyheden "Knap 100 deltagere til borgermøde i Kangerlussuaq"

Qeqqata kommunalbestyrelse stiller krav til Naalakkersuisut om Kangerlussuaq Lufthavn 

Qeqqata kommunalbestyrelse finder det bekymrende, at Naalakkersuisut åbenbart ikke er mere opmærksomme på de negative konsekvenser for investorer og befolkningen i Qeqqata Kommunia og særligt i Kangerlussuaq af de forskellige løse udmeldinger.

1. Qeqqata kommunalbestyrelse kræver, at Naalakkersuisut fremlægger baggrundsmateriale vedr. Kangerlussuaq Lufthavns renoveringsbehov.

2. Qeqqata kommunalbestyrelse kræver, at Naalakkersuisut fremlægger, hvem der har udarbejdet og kvalitetssikret oplysningerne om Kangerlussuaq Lufthavns renoveringsbehov.

3. Qeqqata kommunalbestyrelse kræver, at Naalakkersuisut holder borgermøde i Kangerlussuaq om fremtidsplanerne for Kangerlussuaq.

Læs nyheden om"Qeqqata Kommunalbestyrelse kræver"

En lang amerikaner og en kort dansker 

Hvis en lang amerikaner og en kort dansker løber 100 meterløb, så plejer de lange ben at give sejren til amerikaneren. USA har også vundet mange OL og VM medaljer i 100 meterløb, mens Danmark vist ikke har vundet nogen.

Men det er selvfølgelig irriterende for en kort dansker, så man kan godt forstå, at han drømmer om at have lige så lange ben som amerikaneren. Og i de drømme kan danskeren måske godt vinde 100 meterløb.

Læs hele nyheden om "En lang amerikaner og en kort dansker"

Manipulerer Selvstyret? 

Som den ansvarlige politiker for infrastrukturen i Qeqqata Kommunia er det et chok at læse, at Naalakkersuisoq Knud Kristiansen åbenbart mener, at det vil koste op imod 2 mia. kr. at renovere Kangerlussuaq Lufthavn ved en opgravning gennem længere tid. En stigning fra Transportkommissionens 150 mio. kr. i 2011 til 2 mia. kr. i 2015 svarer til en 13-dobling på 4 år. Har Mittarfeqarfiit og Infrastrukturdepartementet sovet i 4 år og pludselig opdaget en 13-dobbelt udgift for Grønland.

Læs hele nyheden om Manipulere Selvstyret?

En atlantlufthavn i Nuuk er en katastrofe for turismen 

Der er mange, der taler for en atlantlufthavn i Nuuk, men det vil være en katastrofe for turismen i Grønland. I 2014 fik Vest-Sermersooq 18% af alle de udenlandske hotelgæster i Grønland. Ser man kun på juli måned, så fik Vest-Sermersooq kun 7% af alle de udenlandske hotelgæster i juli måned 2014.

Læs hele nyheden om "En atlantlufthavn i Nuuk er en katastrofe for turismen"

Kangerlussuaq Lufthavn – for vigtig til politiske studehandler 

En fiks idé til 2 mia. kr.

Grønlands Selvstyre har fået en fiks idé. Hvis nu renovering af Kangerlussuaq Lufthavn kommer til at koste 2 mia. kr., så kan alle se, at det er mere hensigtsmæssig at bygge nogle andre lufthavne, særligt i hovedstaden. Det kan alle forstå.

Problemet for Grønlands Selvstyre er bare, at det ikke koster 2 mia. kr. at renovere Kangerlussuaq Lufthavn i den virkelige verden. Det gør det kun, hvis man sidder i Nuuk og mener at man skal grave al asfalt i Kangerlussuaq Lufthavn op og grave op til 7 meter ned for at stabilisere fundamentet, for så til sidst at lægge ny asfalt på overalt. Ingen eksperter bakker op om så vanvittig en plan.

Læs hele nyheden om "Kangerlussuaq Lufthavn - for vigtig til politiske studehandler"

Åbent brev: Kangerlussuaq lufthavn 

Jeg var glad for at modtage dine breve af 28. juli og 6. august 2015 om reinvesteringsbehovet i Kangerlussuaq Lufthavn. De viser, at vi fortsætter den direkte dialog om Kangerlussuaqs fremtid, herunder udfordringer med reinvesteringer og muligheder med ny havn osv., som Naalakkersuisut prioriterede med koalitionsaftalen i december 2014.

Dit første brev af 28. juli 2015 omtaler et totalbeløb på 725 mio. kr. fordelt med

  • 250 mio. kr. på landingsbane og forplads
  • 280 mio. kr. på opgradering af MIT's bygningsmasse
  • 195 mio. kr. på forsyningsområdet

Det er jo et betydeligt om end overskueligt beløb, som der bør kunne findes løsninger på.

Læs hele "Åben brev: Kangerlussuaq lufthavn"