airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Grønlandske dragter fra alle sider

I oktober måned vil Sisimiut Museum danne rammen om et helt enestående fotoprojekt af mands- og kvindedragter fra hele Grønland.
11. oktober 2011

Om kort tid vil det være muligt at sidde hjemme ved sin computer og vende og dreje et udvalg af grønlandske dragter fra de lokale museers samlinger.De grønlandske lokalmuseer har i den forløbne tid sendt et udvalg af deres kostbare dragtsamlinger til Sisimiut Museum og disse 36 dragter, som med deres helt specielle lokale særpræg, repræsenterer Nord- Vest-, Syd- og Østgrønland, bliver i den kommende måned fotograferet og registreret på museet.

Fotograf Roberto Fortuna fra Nationalmuseets Bevaringsafdeling i Brede vil ved hjælp af meget avanceret fotoudstyr med meget høj opløsning og dybdeskarphed optage 24 billeder af hver dragt. En specialfremstillet gine anbringes på en karrusel der drejer rundt foran kameraet. I den færdige præsentation kan beskueren dreje dragten rundt fra sin egen computer, så den kan ses fra alle sider, og der kan zoomes helt ind på den mindste detalje.

Når projektet er færdigt, vil billederne kunne ses på Sisimiut Museums hjemmeside, men på længere sigt skal de kobles til det danske Nationalmuseums store dragtbase fremstillet af forskningsprojektet Nordlige Verdener.Med dette fotoprojekt vil de smukke dragter, som udgør en af Grønlands centrale kulturhistoriske værdier, blive gjort tilgængelige for alle, ikke blot på de grønlandske museer, men for alle interesserede også langt uden for Grønlands grænser.

Fotoprojektet på Sisimiut Museum er kommet i stand med en meget stor donation fra Knud Højgaards Fond og fra Nordens Institut i Grønland samt sponsorstøtte til transport af dragterne fra Royal Arctic Line.