airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hæderspris uddeling i Sisimiut blev udført af borgmester Hermann Berthelsen.

Susanne Lyberth blev født i Itilleq den 4. februar 1938 af forældrene Kiistaaraq og Karl Lennert. Familien flyttede i 1942 fra Itilleq...
Maannguaq Berthelsen blev født den 12. december 1936 af forældrene Sofie og Hendrik Berthelsen...
21. december 2011

Vedrørende Susanne Lyberth sagde han følgende:

”Susanne Lyberth blev født i Itilleq den 4. februar 1938 af forældrene Kiistaaraq og Karl Lennert. Familien flyttede i 1942 fra Itilleq til Siisimiut.

Begge Susanne’s forældre døde i 1944 med 1 måneds mellemrum, hvorefter deres fire børn blev anbragt hos deres familiemedlemmer.

Susanne Lyberth blev gift med Jens Frederik Lyberth i 1957.

I løbet af årene fik de 7 børn sammen.

En af de vigtigste opgaver Susanne beskæftigede sig med er foreningsarbejde. Derved blev hun kasserer ved GAS/SIP i 1970’erne.

Susanne har siden sin ungdom bl.a. arbejdet ved fabrikken, ungdomspensionen og daginstitutionerne.

Susanne arbejdede fra 1976 til 1984 ved skolekollegiet i Sisimiut. Under sit arbejde ved kollegiet har hun haft mange unge at passe og fortælle dem, hvad livet indebærer og hvor vigtig det er. Dette har haft en god indflydelse hos de unge, som de senere i livet har haft en del gode erfaringer med.

I 1984 blev hun ansat ved Utoqqaat Angerlarsimaffiat, hvor hun blev indtil hun blev pensioneret. Selvom Susanne nu er en ældre dame, er hun stadig aktiv i foreningen IKIOQATIGIIFFIK. Derved har hun været med i det arbejde igennem 24 år, og siden 1991 er hun indtil nu formand i foreningen. Ikioqatigiiffik i Sisimiut kører godt til fordel for brogerne. Mange Sisimiut borgere der er familier til afgåede, har haft megen glæde af Ikioqatigiiffik.”

Vedrørende Maannguaq Berthelsen sagde han følgende:

”Maannguaq Berthelsen blev født den 12. december 1936 af forældrene Sofie og Hendrik Berthelsen.

Endnu medens Maanguaq er i moderens mave afgik faderen Hendrik ved døden i september 1936.

Lige efter konfirmationen i 1950 blev Maannguaq optaget i malerlære, og gennemgik sin svendeprøve i 1959 og fik bevis herfor.

I 1963 blev han sammen med en anden maler selvstændig. På denne tid er man i fuld gang med at opføre huse ved Tattoqeqarfik.

I 1966 og indtil 1976 blev han portør ved sygehuset, samtidig med at han havde malerforretningen.

Maannguaq Berthelsen arbejdede ved Sisimiut Havnen fra 1976 indstil 2000 i næsten 25 år.

Maannguaq og Gerda Berthelsen blev gift i 1960, og fik 5 børn igennem tiden og har nu 10 børnebørn og 2 oldebørn.

Da Gerda blev syg i 1990 og indtil 2011 passede Maannguaq hende i døgndrift. At Maannguaq passede sin kone godt er bemærket af borgerne, som også mener, at han bør have ros for.

Maannguaq har i en del år været aktiv med i GAS/SIP arbejdet, og er udpeget som æresmedlem. Maannguaq har igennem en del år været repræsentant for SIP i brancheudvalget ved Sanaartornermik Ilinniarfik.

Maannguaq har ligeledes været med i arbejdet ved sportsforeningen SAK.”

Vedrørende Johanne Zethsen sagde han følgende:

”Johanne Zethsen (Arnaaraq) er født den 24. april 1940 af forældrene Andrea og Anthon Brandt.

I 1948 flyttede hele familien til Sisimiut. Efter flytningen til Sisimiut startede Arnaaraq sin skolegang i den gamle skole, og senere i Minngortuunnguup Atuarfia da den blev taget i brug.

Efter konfirmationen indgik Arnaaraq som kiffak hos præsten, og arbejdede andre steder i løbet af årene.

Johanne og Terkel Zethsen blev gift i 1958 og fik 3 børn i løbet af årene. De boede i Qullissat i ca. 2 år. Dér arbejde Terkel ved minen som mekaniker. Efter ca. en 2 års ophold i Qullissat, flyttede de til Sisimiu, hvor Terkel fik arbejde som mekaniker ved GTO.

I 1974 blev Terkel syg, hvor Arnaaraq utrætteligt passede sin mand, indtil han afgik ved døden i 2000.

Arnaaraq elsker sine medmennesker, og hjælper meget gerne sine medmenneskerne på forskellig vis. Arnaaraq arbejdede ved Knud Rasmussen’s Højskole fra 1979 indtil 2003.

Da Arnaaraq har interesse i at synge, har hun siden 1962 været med i sangforeninger. Da sangkoret ”Erinaq” blev opstartet blev hun medlem af denne, og senere hen blev hun medlem i ”Noqarteq”. Hun er hidtil stadig aktiv i sangkoret."

Hæderspris modtagere: Susanne Lyberth, Maannguaq Berthelsen, Johanne Zethsen og borgmester Hermann Berthelsen

Susanne Lyberth med diplom.

Maannguaq Berthelsen

Johanne Zethsen