airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hæderspriser i Maniitsoq og Kangaamiut

Tirsdag den 13. december blev der uddelt hæderspriser i Maniitsoq og Kangaamiut.
I år var det Enos Lyberth og Magdaline Jessen fra Maniitsoq og Karen Tønnesen fra Kangaamiut, der blev belønnet og hædret for deres mangeårige indsats for kommunen.
Uddelingen af hæderspriserne skete ved højtideligheder i Maniitsoq og Kangaamiut, hvor prismodtagerne blev ønsket tillykke af deres nærmeste familie.
16. december 2011

Hædersprisen blev i Maniitsoq uddelt af Qeqqata Kommunias borgmester Hermann Berthelsen.

Om Magdaline Jessen sagde han bl.a.

”Magdaline Jessen blev født i Maniitsoq i 1929 som datter af Sofie og storfanger Daniel Skifte. Allerede som 6-årig mistede Magdalene sin far, og Magdalenes storebror Vittus Skifte skulle i en alder af kun 14 år forsørge familien.

Da Magdaline blev ældre arbejdede hun som kiffaq bl.a. hos kolonibestyreren og senere på Børnesanatoriet i Maniitsoq.

I 1953 blev Magdaline uddannet fødselsassistent (jordmoder) og var mange gange afløser i Maniitsoqs bygder. I 1958 giftede Magdaline sig med Jakob Jessen og sammen fik de seks børn. Efter 42 års arbejde gik Magdaline på pension i 1993.

Magdaline har siden ungdommen støttet og været med i den kristne forening Peqatigiinniat, hvor hun stadig er æresmedlem”.

Enos Lyberth fik disse ord med på vejen.

”Enos Lyberth blev født i Maniitsoq i 1931.

Han blev uddannet på teleskolen i Nuuk i 1950 og efterudannede sig senere i Danmark som telegrafist – som én ud af kun to grønlændere.

Enos har gennem sit voksenliv arbejdet fra nord til syd og flyttet 18 gange. Derfor har han også mange venner og bekendte på den grønlandske vestkyst. Enos Lyberth sad i Qaqortoqs kommunalbestyrelse fra 1983 til 1993 og i 1984 var han med til at starte Ældreforeningen i byen. Han var ligeledes med til at danne forbundet Kattuffik Utoqqaat Nipaat i 1991.

Enos Lyberth blev pensioneret fra Qaqortoq i 1993, men var medlem af Landstinget fra 2001 til 2005.

I kraft af sit formandskab for Ældreforbundet fra 1993 til 2002, var han fra 1995 til 2002 Ældrepræsident i ICC.

I 2002 flyttede Enos Lyberth tilbage til sin fødeby Maniitsoq.”

I Kangaamiut forestod kommunalbestyrelsesmedlem Efraim Olsen, på vegne af borgmesteren, overrækkelsen af Hædersprisen til Karen Tønnesen.

Karen Tønnesen blev født i Kangaamiut i 1936. Hendes mor, Apollonia Egede, døde af tuberkulose, da Karen var 19 år gammel. Som den ældste af 7 søskende var det nu Karen, der sammen med sin far opdrog de mindre søskende, og sørgede for, at de fik mad på bordet og tøj på kroppen.

På trods af, at Karen har et handicap i benet, tager hun hvert år på teltlejr til Kangerlussuaq fjorden, sammen med sin mand Noah og resten af familien. Her fanger de bl.a. grønlandsk proviant og er på den måde med til at opretholde den gamle grønlandske tradition.

Karen er stadig medlem af afholdsforeningen Hvide Grønne Bånd, som hun var med til at starte i 1983 i Kangaamiut. Hun er også æresmedlem.Hædersprisen for Sisimiut og bygder bliver uddelt i Sisimiut mandag den 19. december.