airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Stor_interesse_for_aluminiumsprojektet_i_Maniitsoq

Cirka 150 interesserede borgere var torsdag den 2. februar mødt op til borgermøde omkring aluminiumsprojektet i Maniitsoq. Borgergruppen i Maniitsoq, Inatsisartuts Erhvervsudvalg, Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer Ove Karl Berthelsen, lokalpolitikere og andre interesserede var samlet i byen for at drøfte aluminiumsprojektet.
7. februar 2012

Cirka 150 interesserede borgere var torsdag den 2. februar mødt op til borgermøde omkring aluminiumsprojektet i Maniitsoq. Borgergruppen i Maniitsoq, Inatsisartuts Erhvervsudvalg, Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer Ove Karl Berthelsen, lokalpolitikere og andre interesserede var samlet i byen for at drøfte aluminiumsprojektet. 

Borgergruppen i Maniitsoq, foreningerne Against Aluminiumssmelter in Greenland og Aatsitsivik Soqutigaarput og en skoleklasse fortalte om deres oplevelser og indtryk af aluminiumsmelteren i Fjardarbyggd i Østisland, som de besøgte 2011. Der var især interesse for skoleklassens oplevelser og indtryk, og eleverne fik stort bifald fra salen efter deres fremlæggelse.
Udover at fortælle om aluminiumsprojektet i Maniitsoq, fremlagde Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen, også igangværende undersøgelser omkring udnyttelse af mineralske råstoffer i Grønland. Blandt andet fortalte han om bly og zink i Nordøstgrønland og Maarmorilik ved Uummannaq, jernmalm i Nuuk og i området Isukasia, rubin ved Fiskenæsset, sjældne jordarter ved Kvanefjeldet og Kringlerne samt guldforekomster ved Nalunaq og i Østgrønland. 

Under sidste del af borgermødet svarede Inatsisartut’s Erhvervsudvalg, Naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen, Qeqqata Kommunias borgmester Hermann Berthelsen og 1. viceborgmester Karl Lyberth beredvilligt på de mange spørgsmål og kommentarer, der var fra tilhørerne i salen. 
Især var der spørgsmål til Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer. Her kom det blandt andet frem, at Naalakkersuisut vil anbefale koncessionsmodellen i ejerskabsspørgsmålet mellem Grønland og Alcoa, når de mødes med Inatsisartut til forårssamlingen. Endvidere vil spørgsmålet omkring udenlandsk arbejdskraft blive drøftet under forårssamlingen. Ove Karl Berthelsen håber, at alle oplæg til Inatsisartut vil være klar til forårssamlingen, således at man kan drøfte det videre forløb med ALCOA.

Qeqqata Kommunia har i flere år ønsket at være med som tredjepart i forhandlingerne omkring aluminiumsprojektet. Torsdag kunne Ove Karl Berthelsen give kommunen den glædelige nyhed, at der nu åbnes en mulighed for, at Qeqqata Kommunia bliver inddraget som tredjepart sammen med Selvstyret og ALCOA. Det forudsætter, at Inatsisartut giver grønt lys til at forsætte forhandlingerne med ALCOA under forårsamlingen.

Formand for borgergruppen i Maniitsoq, Jaakutoqaq Heilmann udtalte efter borgermødet: 
- Der var rigtig mange deltagere til borgermødet og den livlige debat efter fremlæggelserne fra studieturene til Island og Nalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen var glædeligt. Jeg vil takke alle deltagerne for deres interesse og engagement for aluminiumsprojektet. Jeg håber alle har fået et godt udbytte af mødet.

Yderligere information
For yderligere spørgsmål kan man henvende sig til formanden for borgergruppen i Maniitsoq, Jaakutoqaq Heilmann på mobil 52 17 54.