airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Pressemeddelelse_Toiletbesoeg_med_god_samvittighed

Nu er det muligt at gå miljørigtigt på toilettet på to nye muldtoiletter i baglandet omkring Sisimiut.
Et besøg på de nye muldtoiletter ved enten udsigten over Kangerdluarssuk Tugdleq (Første fjord), eller hytten ved Lille Narssaq i Sisimiuts bagland kan fremover give toiletbesøget en helt ny dimension. Toiletterne er nemlig miljørigtige.
25. maj 2012

Nu er det muligt at gå miljørigtigt på toilettet på to nye muldtoiletter i baglandet omkring Sisimiut.
Et besøg på de nye muldtoiletter ved enten udsigten over Kangerdluarssuk Tugdleq (Første fjord), eller hytten ved Lille Narssaq i Sisimiuts bagland kan fremover give toiletbesøget en helt ny dimension. Toiletterne er nemlig miljørigtige.

Muldtoiletterne er bygget sådan, at toiletaffaldet bliver omdannet til muld. Under muldtoiletterne bliver toiletaffaldet opsamlet i en tønde. Den fyldte tønde får låg på og indholdet komposterer i et år. Herefter kan det spredes ud som muld. 
Resultatet er, at kommunen ikke skal transportere fyldte toiletposer tilbage til byen. Og det sparer både penge og brændstof til snescootere.

Muldtoiletter er fremtiden i Sisimiuts bagland
Inspirationen til toiletterne er kommet fra Island, hvor man har gode erfaringer med at bruge muldtoiletter i højlandet. Her har den korte sommer været nok til at få gang i en fin kompostering, der får toiletaffaldet til at fylde 50% mindre. 
Udover toiletterne ved Kangerdluarssuk Tugdleq og Lille Narsaq, er kommunen i gang med at renovere hytten i bunden af Kangerdluarssuk Tugdleq, blandt andet med opsætning af et muldtoilet. 
De i alt tre muldtoiletter er første skridt på vejen til at alle hytter på Arctic Circle Trail, vandreruten mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, får installeret de miljørigtige toiletter - under forudsætning af, at de første tre bliver en succes.

Bredt samarbejde og vidensdeling 
Det er også fra Island, at kommunen har fået tegningerne til toiletterne. Elever fra Bygge- og Anlægsskolens EUD-afdeling har bygget toiletterne og det beskyttede værksted, Pisoq, i Sisimiut har lavet fundamenter, transporteret hytterne til toiletterne ind i fjeldet og sat dem op.

Muldtoiletterne er altså resultatet af et bredt samarbejde. Bygge- og Anlægsskolen i Sisimiut, ARTEK, Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i Ås i Norge, Den islandske turistforening i Fljótsdalshérað i Øst-Island, Qeqqata Kommunia, samt flere samarbejdspartnere i Island og Norge har alle medvirket til, at muldtoiletterne er blevet til virkelighed.

Samarbejdet er blevet støttet af et NORA-projekt (Nordisk Atlantsamarbejde), ledet af professor Arne Villumsen og ph.d.-studerende Ragnhildur Gunnarsdóttir fra ARTEK. I projektet er der indhentet viden fra alle de deltagende lande, og valget faldt på erfaringerne fra Island. De passer godt til det grønlandske klima med korte somre, og det har været vigtigt, at komposteringen kan lykkes i de få varme måneder.

Formanden for kommunens Teknik- og Miljøudvalg, Hans Frederik Olsen, roser projektet:
- Muldtoiletterne er et rigtig godt initiativ. Vi har som kommune både et ansvar for kvaliteten af hytterne i baglandet og et ansvar for at værne om vores miljø derude. Og det ansvar synes jeg, vi tager på os med et projekt som muldtoiletterne.

Hans Frederik Olsen mener også, at kommunen skylder en stor tak til alle de parter, der har været involveret i projektet. 
- Jeg glad for, at vi her i kommunen kan samarbejde på tværs af skoler og institutioner. Både Bygge- og Anlægsskolen, ARTEK og Pisoq har lagt rigtig mange kræfter i projektet og resultatet taler for sig selv.

Yderligere information
Du er velkommen til at kontakte kommunens driftsleder, Jacob Lundgaard tlf. 52 57 80, hvis du har brug for mere information om toiletterne og samarbejdet omkring dem.