airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Pressemeddelelse - Nødvendigt med sanering og erstatningsboliger i hele landet

Borgmester Hermann Berthelsen undrer sig over forslaget til Finansloven 2014. På de kommuneopdelte oversigter er Qeqqata Kommunia suverænt den kommune, hvor Selvstyret lægger op til mindst byggeri. Sølle 3 mio. kr. til Sisimiut og et stort rundt nul til Maniitsoq.
26. august 2013

Borgmester Hermann Berthelsen undrer sig over forslaget til Finansloven 2014. På de kommuneopdelte oversigter er Qeqqata Kommunia suverænt den kommune, hvor Selvstyret lægger op til mindst byggeri. Sølle 3 mio. kr. til Sisimiut og et stort rundt nul til Maniitsoq.

Qeqqata Kommunia har i de senere år kompenseret for Selvstyrets manglende investeringer i Qeqqata Kommunia ved at have et meget højt kommunalt anlægsbudget. Vi har bygget daginstitutioner i begge byer og anlagt havn i Sisimiut ligesom vi fortsætter byggemodningen i begge byer. Det har vi bl.a. kunnet gøre, fordi vi har haft en solid kassebeholdning, men den er ved at være brugt trods en skattestigning på 1%, oplyser Hermann Berthelsen.

Selvstyret bliver nødt til at tage et større ansvar på kysten og selvfølgelig set med vores øjne i Qeqqata Kommunia. Især undrer det Qeqqata Kommunias borgmester, at der fortsat ikke planlægges sanering og erstatningsbyggeri i hele landet. Boligerne forfalder også udenfor Nuuk, og hvorfor må vi andre ikke også få nye boliger og se anlægsaktivitet, når de gamle boliger skal nedrives og derefter erstattes med nye boliger.

Naalakkersuisut har i Forslag til Finanslov 2014 ligefrem afsat 192 mio. kr. til ekstra til sanering og erstatningsbyggeri i Nuuk i forhold til det tidligere Naalakkersuisut, mens kysten ikke får en krone. Tilbage i 2009 var der på Finansloven fx afsat 110 mio. kr. til erstatningsbyggeri for Saliaarnartaq i Maniitsoq. Det nye Naalakkersuisut fjernede i 2010 midlerne til de 125 nye boliger og droppede dermed planerne om byfornyelse i Maniitsoq.

De hvide blokke på Saaliarnartaq plateauet står stadig om end endnu mere forfaldne og skaber frustrationer i byen. Vi havde i Qeqqata Kommunia forventet, at det nye Naalakkersuisut ville finde planerne om sanering og erstatningsbyggeri i Maniitsoq frem for mølposen og skabe fornyet tro og ikke mindst nye boliger i Maniitsoq. Derudover har vi de samme problemer med de gamle hvide blokke i Sisimiut. Men Naalakkersuisut har desværre ikke prioriteret sanering og erstatningsbyggeri i hverken Maniitsoq eller Sisimiut, slutter Hermann Berthelsen, som dog ser frem til dialog med det nye Naalakkersuisut og Inatsisartut om Finansloven for 2014.