airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Nyt biltestcenter i Kangerlussuaq

Qeqqata Kommunia har d. 17. juni 2014 meddelt arealtildeling til Arjeplog Test Management til biltestcenter i området omkring Kangerlussuaq i efteråret 2014.
19. juni 2014

Qeqqata Kommunia har d. 17. juni 2014 meddelt arealtildeling til Arjeplog Test Management til biltestcenter i området omkring Kangerlussuaq i efteråret 2014.

Arjeplog Test Manegement driver biltestcentre i Nordsverige og i Kina, hvor de servicerer de store bilproducenter, som f.eks. BMW, med test af nye biler i vinterklima, inden de sættes i produktion. Der er tale om test af alt fra køreegenskaber på sne og is og test af hvordan elektronikken i en bil opfører sig ved de meget lave minusgrader i Kangerlussuaq.

Fordelen ved test af biler i Kangerlussuaq er muligheden for en lang testsæson i det stabile fastlandsklima tæt på Indlandsisen, en lang landingsbane og et stort vejsystem. Det første år i 2014 er i sig selv en test af om forholdene omkring Kangerlussuaq kan leve op til forventningerne, så der er grundlag for at fortsætte med etablering af en permanent testvirksomhed.

I 2014 bliver der formentlig tale om involvering af 20–30 arbejdspladser i den forventede testperiode fra medio oktober til medio november. Før selve testperioden vil Arjeplog Test Management med nogle få medarbejdere forberede testperioden ligesom der både før og efter testperioden vil skulle indsamles data. Et fremtidigt permanent testcenter kan medføre 200-250 arbejdspladser i Kangerlussuaq i testperioderne.

Kangerlussuaq området har tidligere været rammen om et biltestfirma, da der i perioden 1999-2005 var et testcenter 120 km inde på Indlandsisen. Det nye biltestcenter vil ikke være på Indlandsisen, men på eksisterende veje, søer og landområder nær Kangerlussuaq. Kommunen forventer større synergieffekter for Kangerlussuaq denne gang, idet biltestcentret nu er tættere på Kangerlussuaq.

ATM har fået arealtildeling til dele af Sandflugtsdalen, den østlige ende af Aajuitsup Tasia, (Langsøen), Lake Helen og søen i den vestlige ende af Sandflugtsdalen i henhold til vedlagte kort.

Se illustrationen her.