airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Krydstogtskibe igennem Nordvest passagen er ikke nyt

Borgmester Hermann Berthelsen og bygdebestyrelsesformand Knud Olsen undrer sig over ”nyheden” om at det såkaldte første krydstogtskib skal sejle igennem Nordvestpassagen i 2016. En nyhed som de grønlandske medier bragte i går d. 22. juli 2014.
23. juli 2014

Borgmester Hermann Berthelsen og bygdebestyrelsesformand Knud Olsen undrer sig over ”nyheden” om at det såkaldte første krydstogtskib skal sejle igennem Nordvestpassagen i 2016. En nyhed som de grønlandske medier bragte i går d. 22. juli 2014.

Flere krydstogtsskibe sejler allerede denne sommer med udgangspunkt eller endemål i Kangerlussuaq igennem Nordvestpassagen. Det gør krydstogtskibene Silver Explorer og L’Austral og flere følger efter i de kommende år. Sidste år var bl.a. Hanseatic igennem Nordvestpassagen.

For Grønland er det særlig interessant, når skibene har udgangspunkt eller endemål i Kangerlussuaq, for det giver:

  • Air Greenland og andre flyselskaber kunder
  • Mittarfeqarfiit og landskassen lufthavnsafgifter
  • Landskassen krydstogtsskibsafgifter
  • Og ikke mindst turistoperatører i mange byer og bygder omsætning

Borgmester Hermann Berthelsen og bygdebestyrelsesformand Knud Olsen oplyser, at krydstogtsudskiftningen i Grønland kun kan foregå i Kangerlussuaq og måske Narsarsuaq. Det skyldes, at krydstogtrederierne baserer sig på, at store fly kan være sikre på at lande i lufthavnen, når de mange hundrede passagerer skal stige af og på krydstogtskibene. Og regulariteten i Kangerlussuaq lufthavn er blandt de højeste i verden.

Borgmesteren og bygdebestyrelsesformanden finder det uheldigt, at krydstogtrederiet Crystal Cruises i 2016 vil sejle fra New York til Anchorage og ikke udskifte passagerer i Kangerlussuaq som alle de andre skibe. Men de nuværende havneforhold i Kangerlussuaq gør det næsten umuligt at udskifte passagerer på de store krydstogtskibe, som Crystal Cruises bl.a. vil bruge i 2016.

Hvis vi ikke får bedre havneforhold i Kangerlussuaq snarest, må Grønland se krydstogtskibene vælge andre destinationer. En ny havn i Kangerlussuaq må på Finansloven hurtigst muligt, så turistbranchen igen kan se fremad og få vækst, slutter Hermann Berthelsen og Knud Olsen.

Bådbro i Kangerlussuaq


Havn i Kangerlussuaq


L’AUSTRAL 
http://en.ponant.com/Cruises/All-our-cruises/Northwest-Passage
 


SILVER EXPLORER
http://www.silversea.com/expeditions/destinations/plan-expedition/?voyage=7418&year=2014

 


BOREAL
http://www.polarcruises.com/arctic/ships/luxury-expedition-ships/le-boreal-arctic/northwest-passage-greenland-bering-sea
 


CRYSTAL SERENITY
http://www.crystalcruises.com/northwest-passage-cruise/northwest-passage--6319