airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Pressemeddelelse Erhvervsseminar i Kangaamiut.

Kangaamiut bygdebestyrelse i samarbejde med Qeqqata Erhvervsråd, fik etableret erhvervsseminar i Kangaamiut som foregår i dagene d. 3, 4 og 5 oktober 2015 med bl.a. deltagelse af Naalakkersoq for Erhverv, arbejdsmarked Vittus Qujaukitsoq, Naalakkersoq for Fiskeri, Fangst Landbrug Karl Kristian Kruse samt kommunalbestyrelsesmedlemmer fra Maniitsoq og erhvervslivet i Kangaamiut. Seminarets formål er Erhvervsudvikling af Kangaamiut og ikke mindst udvikling af Fiskeri, Fangst og Turisme ved Kangaamiut.

Bygdebestyrelsesformanden og Kommunalbestyrelsesmedlem Tønnes Kreutzmann sammen med 1. Viceborgmester Gedion Lyberth i Qeqqata Kommunia byd gæsterne og deltagerne velkommen til seminaret.
4. oktober 2015

Havneforhold i Kangaamiut og Kangerlussuaq 

Tønnes og Gideon påpegede overfor Naalakkersuit medlemmerne, hvilke udfordringer man har i Qeqqata Kommunia, specielt omkring havneforholdet i Kangaamiut som man i mange år har ønsket at få etableret, da man ikke kan lægge til ved Kangaamiut med større skibe bl.a. Sarfaq Ittuk, RAL´s fragtskibe som netop kan afhjælpe med at få fragtet frysevarer af torsk, for lige nu går produktionen i stå, da der ikke er frysekapacitet nok ved Royal Greenlands fabrik her i Kangaamiut. Dertil ikke mindst turisterne som kommer hertil med krydstogtskibe til Grønland. Dette er ikke tilfredsstillende og ønsker at man får sat midler af til etablering af kajanlæg i Kangaamiut, og ikke mindst i Kangerlussuaq som kan gavne hele samfundet mht. udvikling af turisme.

Visit Greenland’s repræsentant Mads Skifte fremlagde til erhvervsseminaret om anløbssteder der har været i år, og som man tydeligt kan se, så har man i Qeqqata Kommunia mange flere anløb af krydstogsskibe i 2015.

Byer og bygder

Anløb

Sisimiut

55 krydstogsskibe

Kangerlussuaq

45 krydstogsskibe

Nuuk

34 krydstogsskibe

Mads Skifte fortalte også at han gerne så at man fik krydstogtsskibe ved Kangaamiut og var klar til at komme hertil for at hjælpe dem i gang med at kunne tage imod turister der kan komme hertil Kangaamiut, men at det er vigtigt med gode havneforhold.

Billede af Ralak (poca 600), som transportere gæsterne til seminaret fra Sarfaq Ittuk

Støtte til borgmesterens brev til Naalakkersuisoq Knud Kristiansen 

1. Viceborgmester Gideon Lyberth vil i samme omfang udtrykke at han sammen med kommunalbestyrelsesmedlemmer i Maniitsoq støtter Borgmester Hermann Berthelsens breve til Naalakkersuisoq for Infrastruktur Knud Kristiansen omkring Kangerlussuaq og mulighederne med ATV spor imellem Sisimiut og Kangerlussuaq. Cruise havn i Kangerlussuaq er vigtigt for turisme for hele Qeqqata Kommunia og at det er vigtigt at prioritere Kangerlussuaq og Kangaamiut, da de to destinationer ved Qeqqata Kommunia har store potentialer for turisme hvor der er mange muligheder eksempel lystfiskeri ved Kangerlussuaq, Kangerlussuatsiaq (evighedsfjord), trofæjagter, heliskiing og mange flere.

Kommunalbestyrelsen har nemlig lige godkendt at man har mulighed for at søge koncessioner for 16 ørredelve områder ved Qeqqata Kommunia, og 6 felter til trofæjagt hytter ved Kangerlussuaq, og at man i den nærmeste fremtid også ville kunne give koncessioner til heliskiing ved Kangaamiut og Manitsoq, der på den måde sikrer bedre forhold for turistaktørerne, da koncessioner giver aktørerne eneret indenfor et afgrænset geografisk område. For at kunne tiltrække flere turister på den bedste vis er det vigtigt med gode havneforhold i Kangaamiut og Kangerlussuaq.

Energipriser for fabrikker i mindre byer og bygder 

Gideon Lyberth som efter at havde holdt møde med ejeren af Lilleholm Jens Møller som også fremlagde til Erhvervsseminaret der producere Grønlandske råvarer til Pilersuisoq, Pisiffik og Brugseni, der viste hvilke potentialer der er for produktion af nye råvarer til Grønland og Eksport til udlandet, bl.a. fortalte han at som noget nyt er gået i gang med at producere Pizza med moskusfyld. Men han er bekymret for det priser der er på energipriser (El- Vand) fra Nukissiorfiit, for produktion pizzabund, er der ikke samme aftale på el, og vand priser som for at drive fabrikker.

Forskellen på Priser af  El og Vand:

Fabrikker

1,18 kr. pr. 1 KW

Lille virksomhed for at lave pizzabund

3,47.Kr pr. 1 KW

Ovenstående tabel viser blot hvor stor forskel der er på priserne på energi, og mener derfor at man fra Naalakkersuisuts side skal gøre noget for at fremme udvikling af nye virksomheder og generelt Erhvervsudvikling som gerne vil etablere sig og udvikle sig som virksomhed med bedre priser fra Nukissiorfiit.

Med venlig hilsenGideon Lyberth

1. viceborgmester i Qeqqata Kommunia