airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

ATV spor mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. Vejen til bedre udnyttelse af de levende ressourcer.

af Marius Olsen, Formand for Levende Ressourceudvalget, Qeqqata Kommunia
2. november 2015

Udnytte vores levende ressourcer  

Vi kan udnytte vores levende ressourcer bedre end vi gør nu. Det er heldigvis mange gode initiativer i gang i Qeqqata Kommunia med at udnytte de levende ressoucer. Vores fangere forsøger sig med nye produkter som tørret tang eller tørrer igen torsk. Nye arter som makrel kommer i vores hav. Vores fiskefabrikker forsøger at udvikle torsken ved 'slankebure'. Nye madvarer som moskusoksepizza og moskuspølser kan købes i supermarkederne. Og hotellerne bliver bedre og bedre til at servere grønlandske produkter for deres gæster.

Det går godt med udviklingen, men vi skal blive endnu bedre til at udnytte de levende ressourcer, og særligt dem på landjorden. Men mens vi nemt kommer ud på havet i joller, kuttere og trawlere, så er det vanskeligere at komme ind i landet hele året. Om vinteren kan hundeslæder og snescootere, men om sommeren er det vanskeligere. Men med først et ATV spor mellem Sisimiut og Kangerlussuaq og senere en rigtig vej kan vi få åbnet landet op. Så kan vi bedre udnytte de ressourcer, der er i baglandet. Vi kan oprette moskusokse- og rensdyrfarme, så vi kan få mere ud af landet. Men der er også planter og bær, der bedre kan udnyttes med et ATV spor.

Men et ATV spor mellem Sisimiut og Kangerlussuaq giver også mulighed for billigere transport mellem Sisimiut og Kangerlussuaq. Fx har jeg solgt laks til restauranterne i Kangerlussuaq, men jeg må betale 20 kr. pr kg for at få laksene fløjet fra Sisimiut til Kangerlussuaq. Det gør selvfølgelig laksen meget dyrere for restauranterne, der ellers meget gerne vil have mere af det gode produkt. Den anden vej ved jeg, at moskusokseslagteriet gerne vil deres produkter ud til kysten. Og forhåbentlig kan vi også begynde at eksportere frisk fisk fra Sisimiut via først ATV spor til Kangerlussuaq og derefter med fly til resten af verden. Så kombinationen af et ATV spor mellem Sisimiut og Kangerlussuaq og den sikre atlantlufthavn i Kangerlussuaq vil blive en succes i bestræbelserne på at udnytte landets ressourcer endnu bedre.