airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

En lang amerikaner og en kort dansker

Af borgmester Hermann Berthelsen og erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalgsformand Aqqalu Skifte, Qeqqata Kommunia
2. november 2015
Hvis en lang amerikaner og en kort dansker løber 100 meterløb, så plejer de lange ben at give sejren til amerikaneren. USA har også vundet mange OL og VM medaljer i 100 meterløb, mens Danmark vist ikke har vundet nogen.

Men det er selvfølgelig irriterende for en kort dansker, så man kan godt forstå, at han drømmer om at have lige så lange ben som amerikaneren. Og i de drømme kan danskeren måske godt vinde 100 meterløb.

Det er det samme, der sker når Lars Lund drømmer om en atlantlufthavn i Nuuk. Det er muligt, at Transportkommissionen og Lars Lund har konkluderet, at ”en bane i Nuuk på mindst 1800 m som indfaldsporten” i Grønland er fornuftig, jf. Lars Lunds indlæg i Sermitsiaq i uge 44. Men det baserer sig på drømme.

Lars Lund drømmer, at ”flyturen til Ilulissat forlænges med halv time” med en atlantlufthavn i Nuuk sammenlignet med en atlantlufthavn i Kangerlussuaq. Ja, de dage med godt vejr i Nuuk vil det være tilfældet. Men for de mange dage med dårligt vejr i Nuuk vil flyturen til Ilulissat forlænges med en eller flere dage, når atlantflyet skal vende om og flyve tilbage eller lande i Island og vente på godt vejr.

Det er muligt, at Lars Lund har det fint med et ophold i Island, for det offentlige Grønland plejer jo at betale hans rejse og hans tid uanset om han sidder vejrfast i Island. Men turisten på vej til Ilulissat har ikke Selvstyret til at betale sin ventetid i Island. De må se deres ferie i Ilulissat og Grønland ødelagt af Lars Lund og andres drømmerier.

Vi håber, at Naalakkersuisut ser fornuften i en lang amerikaner anlagt af amerikanske lufthavnseksperter i Kangerlussuaq i kampen for den frie verden - fremfor en kort dansker anlagt mange år efter, at en norsk præst grundlagde Godthåb på grund af dens gode vindforhold for sejlskibe i kampen for at omvende grønlænderne til kristendommen.

Vi er sikre på, at den lange amerikaner fortsat vil vinde mange medaljer, og er det ikke på tide, at vi i Grønland ikke kun satser på en kort dansker men tager det bedste af alle verdener. Og når det drejer sig om lufthavne er det bedste den lange amerikaner på 2,8 km i Kangerlussuaq.