airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Tale til første skoledag

Tale af Formanden for Uddannelse, Kultur og Fritid, Evelyn Frederiksen.
16. august 2016

Kære nye skoleelever, tillykke med jeres første skoledag. Stort tillykke også til jeres forældre og familie

Nu er den dag I har glædet jer til så længe endelig kommet.  Og dagen vil være fyldt med spænding og glæde.

Men hvad vil det betyde for jer og jeres forældre, at I starter i skole?

Det er en spændende ny verden, der åbner sig for jer. I vil møde nye venner og få nye rammer, men først og fremmest vil I de næste 10 år lære en masse nyt om sprog, matematik og verden. Og I vil gå fra at have en dag, der mest handler om leg til at skulle lytte til læreren og jeres skolekammerater, løse opgaver og til at selv at kunne fortælle om, hvad I har lært.

Med de nye rammer kommer der også nye krav til jer, som at møde til tiden om morgenen og passe jeres skole. Og her er støtte fra jeres familie meget vigtigt. Derfor vil jeg bede jer forældre og familie om at støtte godt op om jeres børns skolegang, da jeres støtte er afgørende for, om de får mest muligt ud af skolen.

Men det er også ligeså vigtigt, at I skoleelever lytter til jeres forældre og jeres lærere, så I får bedre muligheder i fremtiden.

Til jer forældre, når I vil støtte jeres barn, så er det nogle gange de små ting, der gør en forskel. Sørg for at dit barn kommer i seng i god tid om aftenen. Giv det en god start om morgenen, Lær dit barn at passe tiden i skolen, så det mærker, at du synes skolen er vigtig og noget der skal tages alvorligt. Gode vaner omkring at møde til tiden er en gave, du kan give dit barn, og som det vil får stor glæde af resten af sit liv i forhold til uddannelse og passe et arbejde.

Spørg ind til hvad dit barn har lavet i skolen i dag og lyt hvad barnet fortæller om både de venskaber og konflikter, der hører med til at gå i skole, men også om de nye ting barnet lærer. Når dit barn begynder at få lektier for, så sørg for at skabe gode rammer om lektielæsningen og f.eks. gøre det til en leg, så der både er ro og plads til at fordybe sig.  Sæt dig gerne ned sammen med barnet eller sørg for at være i nærheden til at opmuntre og støtte barnet. Det kan godt være at du på et tidspunkt vil føle dig uvidende, og har svært ved at hjælpe, men du støtter bare ved at du interesserer dig og bakker dit barn op.  Vi håber, at I vil få godt samarbejde med jeres barns lærere.

Til slut vil jeg ønske jer alle en glædelig første skoledag og en god skolegang for jer alle.