airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Seminar om moskus- og rensdyr i Kangerlussuaq i Qeqqata Kommunia d. 22.-23. okt. 2016

25. oktober 2016

Den 22. og 23. oktober 2016 blev der afholdt moskus- og rensdyrseminar i Kangerlussuaq. Seminaret blev arrangeret af Det Levende Ressourceudvalg i Qeqqata Kommunia med deltagelse af i alt 32, heriblandt fangere, turismeoperatører, fritidsjæger, Departementet for Fangst, Naturinstituttet og jagtbetjente.

Sidste optælling af moskusokser og rensdyr skete i 2010, hvorfor man ikke har et tal for moskusokse- og rensdyrbestanden.
Fangere, turismeoperatørerne og andre brugere mener, at der bør foretages en optælling af bestandene, hvis der skal tildeles retvisende kvoter. På denne baggrund forlanger deltagerne, at Selvstyret snarest bør afsætte midler til optælling af bestandene.

Under seminaret blev omfattende overtrædelser såsom jagt på jagtfrie områder og benyttelse af motoriserende køretøjer i områder, hvor det ikke er tilladt nævnt, ligesom manglende tilsyn af udefrakommende turismeoperatører, der opererer i Kangerlussuaq-området blev nævnt.

På denne baggrund forlanger deltagerne, at der mindst skal være to jagt- og turismebetjente i Kangerlussuaq i sommerperioderne.

Der er efterhånden meget affald ude i naturen. Deltagerne opfordrer alle brugerne til at tage deres affald med til byerne eller bygderne. Der bør igangsættes en oplysningskampagne om affald i naturen.

Der findes store unikke erhvervsudviklingsmuligheder i Kangerlussuaq-området, som man ikke finder andre steder på kysten. Når den nye havn i Kangerlussuaq bliver anlagt vil det have en positiv effekt på lufthavnen, og Kangerlussuaq med sine gode erhvervsudviklingsmuligheder vil have en stor økonomisk indflydelse for hele landet.Med venlig hilsen

Marius Olsen
Formand
Det Levende Ressourceudvalg
Mobil: 527872