airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

På ret køl igen

Fra hashmisbruger og manglende selvværd til brandmand og mod på livet.
For Hans Jakob Berthelsen kom hans praktikplads til at spille en stor rolle i hans liv.
6. oktober 2017

Da Hans Jakob Berthelsen tilbage i 2013 var skoleelev i det daværende Piareersarfik (nu Majoriaq), var hans liv mildest talt ikke på toppen.
Han havde meget lav selvværd og selvtillid, hvilket førte til, at han hurtigt blev modløs og gav hurtigt op. Oven i købet havde han et hashmisbrug.
Så skulle han ud i praktik. Hans Jakob valgte at blive brandmandspraktikant, selv om det ikke rigtig interesserede ham for alvor.
Det kom til at ændre hans liv.

Praktikken skulle vare en måned, og Hans Jakob opdagede, brandmandslivet tiltalte ham. Ikke mindst takket være sine nye kollegaer.
- Jeg var meget glad for mit praktiksted. Brandmændene var meget opmuntrende og støttende. Jeg følte mig velkommen, fortæller Hans Jakob.
Da måneden var omme, spurgte hans chef, om han ikke vil i gang med brandmand uddannelsen.

- Vi kunne jo hurtigt se, at han blev gladere og fik mere selvtillid. Han var dygtig og der var ingen tvivl om, at han ville blive en god brandmand, fortæller afdelingsleder i Qeqqata Qatserisartut, Jakob Olsen, om dengang den unge Hans Jakob netop havde afsluttet sit praktikforløb og skulle tilbage til skolebænken.
Hans Jakob tog glædeligt imod tilbuddet.
Han gik i gang med grunduddannelsen, for derefter at gennemføre funktionsuddannelsen og samtidig få stort kørekort.

Ikke længere misbruger
Siden er det gået rigtig godt med nu 25-årige Hans Jakob, både personligt og arbejdsmæssigt. Han er brandmand og arbejder som portør på sygehuset, og han er så et godt sted i sit liv nu,at han gerne vil uddanne sig. Han har sendt en ansøgning til portøruddannelsen, som starter igen til næste år. Han afventer svar.
Selvværdet og selvtilliden har i hvert fald fået et kæmpeboost. Og hvad bedre er, han er stoppet med sit misbrug af hash.

- Jeg er blevet meget gladere, mere åben og vil fremad i livet. Og det hele startede med den praktikplads. Jeg vil gerne takke mine brandmandkollegaer. De har givet mig kræfter til at udvikle mig og komme videre med mit liv. Og muligheden for at opleve forskellige ting, som man nu gør som brandmand. Jeg er i et godt sted i mit liv nu, siger en glad Hans Jakob og er taknemmelig for, at han i sin tid blev praktikant. Jakob Olsen er også glad på hans vegne.
- Vi er meget stolte af ham, også specielt over at have været vidne til hans udvikling. Han har meget mere mod på livet nu og planlægger oven i købet at tage en uddannelse. Det er jo et stort skridt i sig selv, siger Jakob Olsen.

Hans håb er, at flere unge vil begynde at interessere sig for at blive brandmand.
- Vi er jo ikke her til evig tid, og det ville være fantastisk, hvis flere kunne blive interesserede og vi dermed kan få flere unge uddannede brandmænd. Det er sjældent, vi har praktikanter, og vi ville ønske, vi kunne få 1-2 om året, siger Jakob.
Hans Jakob har også et budskab.

- Jeg håber, at flere vil benytte sig af alle disse muligheder. Man kan komme rigtig langt og kan endda være en motivation til at ændre sit liv. Det vil jeg til enhver tid anbefale i stedet for at lukke sig selv inde og ikke komme fremad. Det kommer man i hvert fald ikke langt med, slutter han.