airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Udvikling via Infrastrukturinvesteringer

Af borgmester Malik Berthelsen
2. november 2018

I Qeqqata Kommunia er vi helt enige med Naalakkersuisut, Inatsisartut og de andre kommuner i, at der et meget stort behov for offentlige investeringer i trafikinfrastrukturen. Qeqqata Kommunia er derfor også gået forrest med anlæggelse af Sisimiut kommunale havn, der blev indviet i 2013. Med vedtagelse af budget 2019 tager Qeqqata kommunalbestyrelse endnu et skridt med infrastrukturforbedringer, idet vi netop har besluttet at anlægge en grusvej fra Kangerlussuaq til Aasivissuit.

Aasivissuit og Arctic Circle Road

Aasivissuit er den historiske sommerboplads nord for Kangerlussuaq som er centrum for det nye UNESCO verdensarvsområde i Qeqqata Kommunia. Her har vi fra Sisimiut og Sarfannguit jagtet rensdyr i mange, mange år. Med grusvejen fra Kangerlussuaq til Aasivissuit giver vi nu turistbranchen i Kangerlussuaq til at udvikle sig. Der er allerede nu 14.000 turister, der tager østover fra Kangerlussuaq ind til Indlandsisen. De mange turister skal fra 2020 også tage mod nord til Aasivissuit og forhåbentlig om få år hele vejen mod vest til Sisimiut.

Kangerlussuaq-Sisimiut-vejen - eller Arctic Circle Road som jeg kalder den - vil være med til at ændre hele den grønlandske turisme. Turister bruger allerede 100 mio.kr. i Kangerlussuaq, men med helt nye oplevelser og muligheder på og ved en vej vil vi tiltrække helt nye og flere turister. Mange af disse turister vil også efter en god oplevelse i Kangerlussuaq-Sisimiut området tage videre til andre turistdestinationer, særligt til Ilulissat og Diskobugten.

Nye og flere pengestærke turister

Hvis vi samlet i Grønland og i alle regioner får investeret i en bedre trafikinfrastruktur med nye bedre lufthavne, gode havnefaciliteter og helt nye veje, så vil nye turister se mange nye muligheder i Grønland. Hvis vi sammen forbedrer mulighederne, så kan turisterne opleve mange nye spændende seværdigheder og deltage i vores udfordrende events.

Jeg er selv sportsaktiv og har deltaget i Arctic Circle Race mange gange, fuldført Berlin Marathon, cyklet i Dolomitterne og prøvet La Santas mange sportsmuligheder. De mange andre sportsudøvere som jeg har mødt på disse ture og til disse events lægger rigtig mange penge. Mange flere end krydstogtskibsgæsterne. Arctic Circle Road vil give muligheder for at endnu flere løbere, skiløbere, cyklister, motocrosskørere, snescooterkørere og andre aktive turister vil komme til vores region. Og tage videre til andre regioner og lægge penge i hele landet.

Ny trafikinfrastruktur i hele landet

Så jeg er helt enig i, at vi skal forbedre trafikinfrastrukturen i Grønland. Men jeg er meget uenig i at nye tiltag i nogen kommuner automatisk skal betyde forringelser i andre kommuner. Vi bliver ikke et rigere samfund at flytte de nuværende turister i en region til en anden region. Nej, vi bliver rigere som samfund, hvis vi sammen forbedrer trafikinfrastrukturen i hele landet og hjælper hinanden. Så kommer der flere turister til alle lufthavnene.

I Qeqqata Kommunia kan vi godt se, at nye eller udvidede lufthavne i andre regioner kan have negativ betydning på kort sigt på antallet af rejsende i Kangerlussuaq Lufthavn. Men på længere sigt tror vi, at turismeudvikling vil give mange flere turister ligesom på Island. Vi kan derfor ikke forstå, hvorfor nogen taler om at forkorte en velfungerende lufthavn, som vi forventer vil blive ved med at være denne regions internationale lufthavn, uanset hvad der sker i resten af landet. Vi glæder os til at få aftalt med Selvstyret at Kangerlussuaq landingsbane forbliver 2810 meter og hvorledes vi får finansieret Arctic Circle Road og snart anlagt en ny havn i Kangerlussuaq. Selvstyret har også et infrastrukturansvar I vores kommune.