airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Flere arrangementer i Sarfannguit skabte sammenhold

Borgerne i Sarfannguit har haft flere ting at tage sig til, da fagfolk fra Qeqqata Kommunia besøgte bygden og lavede arrangementer hen over flere dage
18. december 2018

Borgerdebatter, kurser og møder med familier. Bydebeboerne har haft ekstra gode muligheder for at deltage i det familierelaterede projekter, Qeqqata Kommunia har arrangeret.

Udover det blev flere projekter, der er gået i stå, i gang sat igen samt nye foreninger blev til.
- Af den grund har borgerne og ikke mindst familierne flere ting at tage sig til, hvor de kan samles om, fortæller projektkonsulent Helga Nielsen og forebyggelseskonsulent Agnethe Berthelsen, der har opholdt sig i Sarfannguit og lavet arrangementerne sammen med lederne i skolen og daginstitutionen.

Familierådslagning, som for nylig blev taget i brug af kommunen, blev også introduceret i form af ni familierådslagninger for familier i bygden. 

- Familierne var meget tilfredse med metoden. Vi udarbejdede aftaler om at rette op på interne forhold og opdragelsesstøtte, uden indblanding af myndigheden. Enkelte havde lidt svært med metoden, men de fleste fik redskaber, og dette skal afprøves frem til januar. Der vil vi så afholde vurderingsmøder for at se om aftalerne er blevet realiseret og om de har hjulpet, fortæller arrangørerne.

Svære emner blev taget op

Besøget i Sarfannguit blev også brugt på andre kurser og foredrag. Ansatte i skolen, daginstitutionen og forebyggelseskonsulenten deltog i et Kammagiitta kursus, og et foredrag om nedgørelse af Helga Nielsen blev også afholdt.
- Her blev der uddybet om reaktionerne ved nedgørelse af personer. Forskellige ting, der er sket her bygden ift. emnet, blev også taget op. Borgerne blev så rådgivet herefter, oplyser Helga Nielsen.

Udover nedgørelse blev andre tunge emner også drøftet; selvmord og tab. 

- Vi kom ind på forskellige ting såsom selvmordstanker, magtesløshed og hvordan man kan hjælpe. Hvad kan man selv gøre som familie? Hvordan dækker man selv egne personlige behov? Mange emner blev taget op, borgerne fortalte åbent om deres egne sorg, og de afholdt efterfølgende selv underholdning for borgerne med masser af latter, fortæller arrangørerne, der også oplyser, at der også var specielle arrangementer for børn.

-Man kan se, arrangementerne blev taget rigtig godt imod. Det vat tiltrængt. De unge i Sarfannguit har for eksempelvis samarbejdet rigtig meget med resten af borgerne, som altså også var med til at medføre sammenhold blandt borgerne, slutter Helga Nielsen og Agnethe Berthelsen.